Locatie: Home Vereniging

Vereniging
Studentenvereniging Textores Magistrique, onder studenten beter bekend als de Tex, is één van de meest trendzettende en bekendste studentenvereniging van Enschede. Textores Magistrique is ontstaan door een fusie tussen de E.H.T.S.V en s.v. Magisterium en is daarmee de enige studentenvereniging met een geschiedenis vanuit de Hogeschool. Met de oprichtingsdatum van 19 mei 1919 mag Textores Magistrique zich de oudste studentenvereniging van Enschede noemen.

Textores Magistrique betekent vrij vertaald vanuit het Latijn ‘Wevers en Grootmeesters’. Deze naam vindt haar oorsprong in de achtergrond van twee verenigingen waaruit zij is ontstaan.
Wevers komt hierbij van de textielachtergrond van de E.H.T.S.V. en grootmeesters uit de chemie van s.v. Magisterium. In Textores Magistrique komen de krachten van beide achtergronden bij elkaar tot een sterke verenigingsstructuur.

Ondanks de sterke band met de Saxion Hogeschool is Textores Magistrique toegankelijk voor zowel studenten van de Universiteit Twente als studenten van de Saxion Hogeschool. Door de lange geschiedenis van Textores Magistrique is de vereniging rijk aan tradities, maar heeft de Tex nog steeds een vrij karakter. Zo zijn er binnen Textores Magistrique geen verschillen tussen eerstejaars en ouderejaars en kent Textores Magistrique geen gebruikelijke ontgroening. Hiermee onderscheidt zij zich van de traditionele verenigingen.

Door de historie van de vereniging heeft Textores Magistrique in haar bestaan een breed netwerk van afgestudeerde leden opgebouwd, maar ook binnen de vereniging is er veel activisme. Textores Magistrique kent vele disputen en jaarclubs die bij de vereniging zijn betrokken. Ook zijn er altijd commissies binnen de vereniging actief voor het organiseren van een mooie activiteit als een zeilweekend, een spetterend feest of een rally door het Twentse landschap.

Textores Magistrique heeft een eigen sociëteit aan de Stadsgravenstraat 41-43. In deze sfeervolle sociëteit met een grote bar en een gezellige zithoek speelt het grootste gedeelte van het verenigingsleven zich af. Iedere donderdagavond vanaf 22.00 uur is de sociëteit voor alle leden geopend.